• SUBSCRIBE
  • FACEBOOK
  • TWITTER

Jakie są główne determinanty rozwoju społeczno-ekonomicznego?

Antocyjany są zwłaszcza odpowiedzialne za czerwony kolor w winie. Antocyjany znajdują się w różnych owocach, pełniąc pokrewną funkcję. Ten związek chemiczny znajduje się w zewnętrznej powłoce skórki winogrona i w trakcie procesu maceracji jest eliminowany przed taninami. Większość soków z winogron (w tym z czarnych winogron) są achromatyczne, tak że maceracja to znaczący proces w procesie nadania koloru winu. Są odmiany Vitis vinifera, jakie klasyfikuje się jako teinturier, albowiem już ich sok jest odcienia czerwonego. Najbardziej znanymi są Bouschet, Saperavi i Dunkelfelder. Formy te są jednakże wyjątkiem, co potwierdza wina. W co niektórych okazjach winiarze wprowadzają małe ilości tych odmian w celu zwiększenia czerwonego koloru swoich win. Barwa czerwony lub też różowy, zależy całkowicie, od sposobu, w jaki się wydobywa antocyjany ze skórki winogrona w procesie fermentacji. Antocyjany są grupą glikozyd. W momencie maceracji proporcja antocyjan lazurowych zmienia się na kolory od fioletowego po pomarańczowy. W młodych winach kolor zawdzięcza się głównie antocyjanom.

1. Sposoby na

2. Przewodniki

3. Aktualności

4. Wypróbuj za darmo

5. Dowiedz się jak

Categories: Biznes

Comments are closed.